Vwo: entreebewijs voor de universiteit

Ben jij leergierig, leer je makkelijk en zoek je naar diepere achtergronden van allerlei vraagstukken? Dan is het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) misschien wel iets voor jou. In zes jaar word je voorbereid op een studie aan de universiteit of hbo. Tijdens het vwo doen we een sterk beroep op je inzicht.

Het vwo heeft een onderbouw (leerjaar 1, 2 en 3) en een bovenbouw (4, 5 en 6). Aan het einde van leerjaar 3 kies je uit vier profielen:
1.     Cultuur en maatschappij
2.     Economie en maatschappij
3.     Natuur en gezondheid
4.     Natuur en techniek

Het bovenbouwprogramma heeft een algemeen deel, profieldeel en vrij deel. Er wordt dan lesgegeven in een zogenaamd ‘studiehuis’. Naast gewone lessen werk je aan opdrachten in je eigen tijd, bijvoorbeeld in de mediatheek, een onderwijsleerruimte of ergens anders. Alle bovenbouwjaren zijn examenjaren. Vanaf het vierde leerjaar tellen cijfers mee voor het schoolexamen. Vwo-leerlingen kunnen in het vrije deel naast de gewone schoolvakken ook kiezen voor het vak Religie, Mens & Samenleving. Dit examenvak geeft een serieuze verdieping aan thema’s zoals religie en wereldgodsdiensten.

Drie bijzondere routes
Als vwo-leerling kun je op het VLC ook drie bijzondere routes kiezen:
a) Vwo-Tweetalig onderwijs (tto)
b) Vwo-Gymnasium
c) Vwo-Plusklas

a) Vwo-Tweetalig onderwijs (tto)
In de onderbouw van het vwo kan je kiezen voor tweetalig onderwijs (tto), een goede manier om het Engels te leren. Vakken als wiskunde, aardrijkskunde, kerkgeschiedenis, bewegingsonderwijs, economie en muziek worden in het Engels gegeven. Naast de onderdompeling in de Engelse taal maak je ook kennis met internationale culturen. In de loop van de jaren hebben er diverse gastsprekers en culturele activiteiten plaatsgevonden.

Via deze link vind je een overzicht van de activiteiten in het kader van tto.

Om voor vwo-tto in aanmerking te komen moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Je bent gedreven in het leren, hebt een brede interesse en beschikt over een goede taalvaardigheid. Je bent bereid om je intellectueel en creatief in te spannen. In de bovenbouw kun je dit een vervolg geven door Cambridge-examen te doen.

b) Vwo-Gymnasium: voor leerlingen die meer willen
Amersfoort is de enige VLC-locatie met een gymnasiumopleiding. Deze zesjarige studie is geschikt voor nieuwsgierige, ondernemende leerlingen die van veel uitdaging houden. Houd jij van talen, ook klassieke, vind je leren leuk en haal je goede cijfers? Kies dan voor het gymnasium.

Op het gymnasium ontvang je vanaf de brugklas les in de taal Latijn en de klassieke cultuur. Bij diverse vakken zoals Nederlands, geschiedenis en de kunstvakken is er een inhoudelijke verdieping. Het accent in de lessen ligt ook op klassieke invloeden in de ontwikkeling van de Europese cultuur. In leerjaar 1 krijg je ook les in Geïntegreerde Grammatica. Dit vak geeft een gelijke uitleg en didactische aanpak voor verschillende talen. Je leert er – over de grenzen van de verschillende talen en vakken heen – verbanden leggen. Vanaf leerjaar 2 krijg je ook Grieks, de taal van het Nieuwe Testament.

c) Vwo-plusklas
Voor meerbegaafde kinderen biedt VLC Amersfoort in klas 1, 2 en 3 ook projectmatig onderwijs. Zij kunnen (vrijwillig) deelnemen aan de plusklas. Ze werken dan twee tot drie uur per week tijdens reguliere lesuren aan een uitdagend en vakoverstijgend project. Dit kan gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen: Bijbelse archeologie, de staat Israël, nucleaire verrijking, duurzame energie, digitale didactiek, robotica, 3D-printing, enzovoorts. We bezoeken een bedrijf of universiteit en maken gebruik van eigen faciliteiten, zoals robots en programmeersoftware.

In de bovenbouw van het vwo is een speciaal programma be­schikbaar voor excellente leerlingen. Leerlingen uit 5 en 6 vwo kunnen zich aanmelden voor het volgen van een masterclass of andere verdiepingsactiviteit. Ook is het voor sommige leerlingen mogelijk om in de bovenbouw te versnellen. In de praktijk betekent dat dat leerlingen van 3 vwo geplaatst worden in 5 vwo. Tenslotte kunnen leerlingen ook een of meer vakken versnellen.

Nu aanmelden? Klik hier!

Meer weten over een specifiek onderwerp? Kijk op VLC van A tot Z!

Tijdens onze online open avond in 2021 kwamen veel van bovenstaande onderwerpen aan de orde.
Kijk je nog even mee?