PIE

Met het profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE) heb je toegang tot veel beroepen waarin techniek op één of andere manier een rol speelt. Het gaat vooral om het maken van een product, of dat nu iets heel kleins is (bijvoorbeeld een drone), of iets heel groots (bijvoorbeeld een zeeschip).

In dit profiel krijgt je les in verspanende technieken (boren, draaien, frezen), elektrotechniek, pneumatiek en hydrauliek. Maar ook plaatwerken, constructie- bankwerken, lassen, montagetechnieken, tekenen en tekeninglezen komen aan bod.

Uiteraard kom je in de techniek ook in aanraking met elektriciteit. Van heel kleine spanningen in de elektronica en de computertechniek, tot heel hoge bij de elektriciteitsvoorziening. De werkzaamheden variëren van het aanleggen van bedrading/bekabeling, het aansluiten van apparatuur (denk aan motoren, verlichting, signalering, computerinterface of beveiligingssystemen) tot het maken van constructie-onderdelen op een CNC-machine. Je kunt ook leren storingen in elektrotechnische schakelingen op te lossen.

Daarnaast leer je vaardigheden die te maken hebben met installatietechniek, zoals de aanleg van waterleiding, verwarming, afvoer en sanitair.

De basis van ‘PIE’ wordt aangeleerd in de volgende vier hoofdmodules:

  1. Ontwerpen en maken (BB/KB/GL)
  2. Bewerken en verbinden van materialen (BB/KB)
  3. Besturen en automatiseren (BB/KB)
  4. Installeren en monteren (BB/KB/GL)

Vervolgens ga je verder de richting op die jij wilt en selecteer je een aantal keuzevakken binnen de vakgebieden metaaltechniek (verspanend), metaaltechniek (bewerken), elektrotechniek of installatietechniek. Je kunt ook keuzevakken volgen buiten het profiel PIE.

Bekijk alle vmbo-profielen.

PIE
PIE
PIE
PIE