LOB

Ook op school moeten er keuzes worden gemaakt. Dat was vroeger niet anders dan nu. Wel is het proces ingewikkelder geworden. Zo zijn er tegenwoordig meer keuzemogelijkheden. Daarom is het zo belangrijk dat je als leerling gedurende de hele schoolperiode goed begeleid wordt. Dit proces noemen we met een duur woord Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB).

Onder LOB vallen alle activiteiten die worden gedaan om jou als leerling te helpen bij het kiezen van een opleiding en beroep. Die keuze moet aansluiten bij jouw interesses en capaciteiten. Belangrijk is dat je ook zelf leert goed na te denken over je prestaties, interesses en vaardigheden. Dat doen we bijvoorbeeld tijdens de mentorlessen en tijdens de beroepsgerichte vakken. Ook je stages zijn belangrijk. Nadenken over jezelf helpt bij het maken van een keuze voor je toekomst. Gelukkig denken docenten, mentoren en decanen met je mee! Natuurlijk is ook het advies van je ouder(s) of verzorger(s) belangrijk.

Het maken van keuzes is iets wat begint in leerjaar 1 en doorloopt tot leerjaar 4. In de onderbouw (jaar 1 en 2) maak je kennis met de verschillende profielen binnen de school. Aan het einde van het tweede jaar maak je de keuze voor een profiel. In leerjaar 3 en 4 krijg je te maken met keuzevakken en stages.

Omdat het belangrijk is om alle keuzes en doelen inzichtelijk te maken, houd je samen met je begeleiders een ‘loopbaandossier’ bij. Hierin wordt beschreven welke activiteiten zijn uitgevoerd bij het uitstippelen van jouw onderwijsloopbaan.