Centrum Jeugd en Gezin (CJG)

Cursus leren plannen voor leerlingen

Vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) te Barneveld wordt er in het voorjaar een training gegeven om jongeren te leren plannen en uitvoeren. Het aanbod is bedoeld voor leerlingen die woonachtig zijn in de gemeente Barneveld. De training start 28 maart 2018. Zijn er veel inschrijvingen dan gaat hij na de zomer weer van start. Voor nadere info zie de flyer!

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met een ziek, gehandicapt of verslaafd familielid. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 20 procent van alle jongeren en kinderen jonge mantelzorger is. Iedereen kent wel een jonge mantelzorger.

Wat is een jonge mantelzorger? Sommige kinderen hebben thuis iemand die ziek is. Hun vader of moeder of een broer of zus, opa of oma. Die kinderen worden ook wel jonge mantelzorgers genoemd. Misschien ken jij/kent u iemand die jonge mantelzorger is. Of is één van uw kinderen jonge mantelzorger of ‘brusje’: broertje of zusje van. Het is een groot verschil of je taken in huis hebt die je gewoon als kind moet doen, of dat je verantwoordelijk bent voor het huishouden. Verantwoordelijkheid die niet past bij de leeftijd of ontwikkeling drukt zwaar op de schouders en kan overbelasting veroorzaken.

Wat is ziek? Iemand kan op heel veel verschillende manieren ziek zijn:
– in z’n lichaam of in z’n hoofd
– vanaf z’n geboorte of door een ongeluk
– doordat hij alcohol of drugs gebruikt
– kort, lang of z’n hele leven

Ken jij/kent u iemand die mantelzorger is? Misschien ben jij wel mantelzorger of ken jij iemand die een jonge mantelzorger is. Je denkt misschien dat je de enige bent, maar er zijn veel jonge mantelzorgers, mogelijk ook in jouw klas of op jouw school. Je hoeft de zorg niet alleen te dragen. Het kan helpen om je mentor te vertellen over jouw thuissituatie of die van jouw vriend of vriendin. Het steunpunt Mantelzorg van Welzijn Barneveld kan ondersteunen door de zorg eens op een rij te zetten en te kijken waar er mogelijkheden zijn om de mantelzorgtaken te verminderen. Mogelijk kunnen we iemand inzetten die een aantal taken van jouw overneemt. Ook biedt Welzijn Barneveld jaarlijks een ontmoetingsmoment voor jonge mantelzorgers. Tijdens een gezellige activiteit ontmoet je andere jonge mantelzorgers met wie je kunt praten over jouw situatie thuis en van hen horen hoe zij met bepaalde omstandigheden omgaan.

Voor meer informatie kan je bellen of mailen naar Alinda van den Top. Tel: 0342-745004 of mail: a.vandentop@welzijnbarneveld.nl.