Centrum Jeugd en Gezin (CJG)

Lotgenotengroep ‘Gedeeld Verdriet’

Kinderen kiezen niet voor de scheiding van hun ouders, er wordt voor hun gekozen. Ze voelen er zich vaak machteloos in, verdrietig en soms ook boos en in de steek gelaten. Hoe goed je het als ouders ook probeert te regelen. U wilt niet dat uw kind last heeft van de scheiding maar meestal is het niet te voorkomen.

In een lotgenotengroep kunnen de kinderen hun ervaringen en gevoelens delen, de scheiding leren begrijpen en deze een plaats te geven in hun leven. Ook leren ze een manier vinden om te kunnen omgaan met alles wat ze moeilijk vinden rondom de scheiding.

Onderzoek van de universiteit van Utrecht heeft aangetoond dat een lotgenotengroep bijdraagt aan het verwerken van de scheiding en het contact met de ouders verbetert. In een kleine groep komen de kinderen acht keer twee uur bij elkaar onder begeleiding van twee schoolmaatschappelijk werkers. Binnenkort start op donderdagmiddag op het Van Lodenstein College te Barneveld een groep Gedeeld verdriet voor kinderen in echtscheidingssituaties onder schooltijd.

Op D.V. woensdagavond 27 maart 2019 om 20.00 uur is er een informatieavond voor ouders. Deze avond wordt gehouden op het Centrum voor Jeugd en Gezin te Barneveld, Bouwheerstraat 52. Tijdens deze avond kunt u vragen stellen en zullen we toelichten wat we tijdens de bijeenkomsten gaan doen. Bent u deze avond niet in de gelegenheid dan kunt u uw kind aanmelden via het aanmeldformulier. Klik hier voor het aanmeldformulier. Om uw kind aan de groep deel te laten nemen is schriftelijke toestemming nodig. Klik hier voor de informatieflyer.

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met een ziek, gehandicapt of verslaafd familielid. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 20 procent van alle jongeren en kinderen jonge mantelzorger is. Iedereen kent wel een jonge mantelzorger.

Wat is een jonge mantelzorger? Sommige kinderen hebben thuis iemand die ziek is. Hun vader of moeder of een broer of zus, opa of oma. Die kinderen worden ook wel jonge mantelzorgers genoemd. Misschien ken jij/kent u iemand die jonge mantelzorger is. Of is één van uw kinderen jonge mantelzorger of ‘brusje’: broertje of zusje van. Het is een groot verschil of je taken in huis hebt die je gewoon als kind moet doen, of dat je verantwoordelijk bent voor het huishouden. Verantwoordelijkheid die niet past bij de leeftijd of ontwikkeling drukt zwaar op de schouders en kan overbelasting veroorzaken.

Wat is ziek? Iemand kan op heel veel verschillende manieren ziek zijn:
– in z’n lichaam of in z’n hoofd
– vanaf z’n geboorte of door een ongeluk
– doordat hij alcohol of drugs gebruikt
– kort, lang of z’n hele leven

Ken jij/kent u iemand die mantelzorger is? Misschien ben jij wel mantelzorger of ken jij iemand die een jonge mantelzorger is. Je denkt misschien dat je de enige bent, maar er zijn veel jonge mantelzorgers, mogelijk ook in jouw klas of op jouw school. Je hoeft de zorg niet alleen te dragen. Het kan helpen om je mentor te vertellen over jouw thuissituatie of die van jouw vriend of vriendin. Het steunpunt Mantelzorg van Welzijn Barneveld kan ondersteunen door de zorg eens op een rij te zetten en te kijken waar er mogelijkheden zijn om de mantelzorgtaken te verminderen. Mogelijk kunnen we iemand inzetten die een aantal taken van jouw overneemt. Ook biedt Welzijn Barneveld jaarlijks een ontmoetingsmoment voor jonge mantelzorgers. Tijdens een gezellige activiteit ontmoet je andere jonge mantelzorgers met wie je kunt praten over jouw situatie thuis en van hen horen hoe zij met bepaalde omstandigheden omgaan.

Voor meer informatie kan je bellen of mailen naar Alinda van den Top. Tel: 0342-745004 of mail: a.vandentop@welzijnbarneveld.nl.