Centrum Jeugd en Gezin (CJG)

Weerbaarheidstraining Rots en Water

Ben je snel boos? Vind je nieuwe vrienden maken moeilijk? Wil je stevig in je schoenen leren staan? Vind je het moeilijk om grenzen aan te geven op het gebied van sensualiteit? De Rots en Water training kan je helpen om voor jezelf op te komen én om beter met andere mensen om te gaan.

De Rots en Water training is een sociale weerbaarheidstraining waarin je zowel je lichamelijke als je mentale weerbaarheid traint. We doen veel leuke oefeningen met elkaar door middel van bewegingsspel en opdrachten samen met andere jongeren van jouw leeftijd. Zo leer je beter om in te schatten wanneer je een Rots kunt zijn en wanneer Water. De Rots staat voor weerbaarheid: voor jezelf opkomen, jezelf kunnen verdedigen en in jezelf vertrouwen. Het Water staat voor solidariteit: dat betekent dat je je in kunt leven in andere mensen, oplossingen kan bedenken als je iets moeilijk vindt en dat je jezelf kunt beheersen wanneer je bijvoorbeeld boos wordt. Bij Rots en Water ga je vooral samen met andere jongeren oefenen maar is er ook een les met een van je ouder(s) of verzorger. In totaal komen we 10 keer bij elkaar en krijg je daarnaast opdrachten om thuis en/of op school te oefenen. Er zijn twee extra lessen voor meiden waarin we aandacht besteden aan seksuele weerbaarheid.

Wat leer je tijdens de training?
⬧ Je leert een stevige houding aan te nemen
⬧ Je leert duidelijk te zeggen wat je wil of juist niet wil
⬧ Je leert je beter te concentreren en je bewust te zijn van je lichaamshouding
⬧ Je leert je boosheid te beheersen
⬧ Je leert je grenzen aan te geven als het gaat om seksualiteit
⬧ En je krijgt meer vertrouwen in jezelf

De weerbaarheidstraining wordt aangeboden in samenwerking met CJG-Barneveld. De training wordt gegeven op donderdagmiddag van 15:30-16:30 uur in een van de gymzalen van onze school.
Voor ouders/verzorgers is er op donderdag 9 januari 2020 een voorlichtingsavond bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in Barneveld. U krijgt dan meer informatie over de training.

Meer informatie? Klik hier voor de flyer.

Cursus Pittige Pubers

Verlangt u wel eens terug naar de tijd dat uw kinderen zo klein waren dat ze heerlijk bij u op schoot klommen als ze moe waren? Of dat u ze, wanneer ze een dwarse bui hadden, in het fietszitje kon tillen en ze even later alweer zaten te zingen? Eenmaal in de pubertijd aangekomen, is het soms lastig de “gebruiksaanwijzing” terug te vinden. Optillen kan niet meer, eenvoudige middelen als straffen en belonen werken bij veel pubers juist averechts. Toch hebben juist deze opgroeiende tieners baat bij veel liefde en veilige grenzen.
⬧Hoe kunt u uw kind weer bereiken als hij of zij in een afwerende houding is beland?
⬧En hoe kunt u hem of haar op een veilige manier met verantwoordelijkheid leren omgaan?
⬧Hoe kunt u uw verwachtingen duidelijk maken zonder in een machtsstrijd te belanden?
⬧Hoe voorkomt u verbale of fysieke agressie?

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Barneveld organiseert op D.V. 23 januari, 20 februari en 12 maart 2020 een cursus voor ouders van pittige pubers (12 tot 17 jaar). Tijdens deze cursus krijgen ouders praktische handvatten om met het soms onbereikbare, ongrijpbare of onverantwoordelijke gedrag van hun opgroeiende tieners om te gaan.

Meer informatie? Klik hier voor de flyer.

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met een ziek, gehandicapt of verslaafd familielid. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 20 procent van alle jongeren en kinderen jonge mantelzorger is. Iedereen kent wel een jonge mantelzorger.

Wat is een jonge mantelzorger? Sommige kinderen hebben thuis iemand die ziek is. Hun vader of moeder of een broer of zus, opa of oma. Die kinderen worden ook wel jonge mantelzorgers genoemd. Misschien ken jij/kent u iemand die jonge mantelzorger is. Of is één van uw kinderen jonge mantelzorger of ‘brusje’: broertje of zusje van. Het is een groot verschil of je taken in huis hebt die je gewoon als kind moet doen, of dat je verantwoordelijk bent voor het huishouden. Verantwoordelijkheid die niet past bij de leeftijd of ontwikkeling drukt zwaar op de schouders en kan overbelasting veroorzaken.

Wat is ziek? Iemand kan op heel veel verschillende manieren ziek zijn:
– in z’n lichaam of in z’n hoofd
– vanaf z’n geboorte of door een ongeluk
– doordat hij alcohol of drugs gebruikt
– kort, lang of z’n hele leven

Ken jij/kent u iemand die mantelzorger is? Misschien ben jij wel mantelzorger of ken jij iemand die een jonge mantelzorger is. Je denkt misschien dat je de enige bent, maar er zijn veel jonge mantelzorgers, mogelijk ook in jouw klas of op jouw school. Je hoeft de zorg niet alleen te dragen. Het kan helpen om je mentor te vertellen over jouw thuissituatie of die van jouw vriend of vriendin. Het steunpunt Mantelzorg van Welzijn Barneveld kan ondersteunen door de zorg eens op een rij te zetten en te kijken waar er mogelijkheden zijn om de mantelzorgtaken te verminderen. Mogelijk kunnen we iemand inzetten die een aantal taken van jouw overneemt. Ook biedt Welzijn Barneveld jaarlijks een ontmoetingsmoment voor jonge mantelzorgers. Tijdens een gezellige activiteit ontmoet je andere jonge mantelzorgers met wie je kunt praten over jouw situatie thuis en van hen horen hoe zij met bepaalde omstandigheden omgaan.

Voor meer informatie kan je bellen of mailen naar Alinda van den Top. Tel: 0342-745004 of mail: a.vandentop@welzijnbarneveld.nl.